Mechanisch voorbehandelen

Stralen in de volksmond ook wel zandstralen genoemd gebeurd door middel van perslucht en straalmedia meestal straalgrit of straalshot, het verschil is dat straalgrit kantig is en straalshot rond. In onze handcabine stralen wij met straalgrit, deze grit zit in een straalketel die wanneer deze gevuld is onder druk wordt gezet en de straalgrit onder hoge druk maximaal 8 bar wordt getransporteerd door een straalslang de straalcabine in. Door gebruik van verschillende straalnozzles kunnen wij het straalbeeld bepalen en zo ieder gewenst product perfect stralen. Stralen wordt gedaan voor het verwijderen van roest, walshuid of oude verflagen en is het belangrijkste proces in de conserveringstechniek. Al is de verf nog zo goed, zonder hechting heeft het verfsysteem weinig waarde.

Straalreinheid en kwaliteit

Oppervlaktebehandeling door stralen wordt met de code ‘Sa”aangeduid. Vóór het stralen moeten eventueel aanwezige dikke roestlagen worden afgebikt. Olie, vet en vuil, voor zover waarneembaar, moeten eveneens worden verwijderd.

Na het stralen moeten los stof en gruis van het oppervlak worden verwijderd.

SA 1, licht stralen, waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van loszittende walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen.

SA 2, zorgvuldig stralen, waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van het grootste deel van walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen, Eventueel nog aanwezige verontreinigingen moeten stevig vastzitten.

SA 2 ½, zeer zorgvuldig stralen, wargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van walshuid, roest verflagen en vreemde materialen. Eventueel nog aanwezige sporen van verontreiniging mogen slechts als lichte verkleuringen in de vorm van vlekken of strepen zichtbaar zijn.

SA 3, stralen tot zilverblank, waargenomen met het blote oog dient het oppervlak vrij te zijn van zichtbare olie, vet en vuil, alsmede van walshuid, roest, verflagen en vreemde materialen. Het moet een gelijkmatige metaalkleur hebben.

Een goede voorbehandeling is de belangrijkste stap in een conserveringsproces. Stralen is een echt vakmanschap en is erg kostbaar maar de beste voorbehandeling dat een object kan krijgen. Bij Meulendijks hebben we 2 takken als het gaat om stralen, Handmatig stralen en Automatisch stralen. Als er producten binnen komen wordt er door onze vakmannen beoordeeld waar de materialen het beste gestraald kunnen worden. Soms is het te groot, te breed, te lang of om andere redenen niet mogelijk de delen machinaal te stralen dan wordt alles handmatig gestraald. Zijn de delen geschikt om door de straalmachine te gaan dan wordt dit zo ingepland.

Handmatig stralen

Producten die te groot, te breed, te lang, te dun of te complex zijn worden handmatig gestraald. Ook delen die met worden gemetalliseerd (Schooperen) moeten handmatig gestraald worden i.v.m. een straalbeeld wat met een automatische straal installatie niet of nauwelijks te behalen is.

> Lees meer

Machinaal stralen

De producten worden door onze interne transporteurs klaar gemaakt waarna ze naar de ophangstations worden getransporteerd. Bij deze ophangstations worden de delen opgehangen doormiddel van haken aan een traverse welke na het ophangen automatisch door onze doorvoer straalmachine wordt getrokken.

> Lees meer

Specificaties

Lengte
0 m
Breedte
0 m
Hoogte
0 m
Hoogte
0 ton

Maximale afmetingen

Bij Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. bestaat de mogelijkheid om grote objecten te behandelen. Stralen kan tot de hiernaast staande specificaties. Voor grote objecten is het ook mogelijk om deze op locatie te conserveren.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Andere vormen van stralen

  edelcorund-2_800

  Rvs grittal stralen

  Er wordt met RVS grittal gestraald om zo veel mogelijk stof te voorkomen en een beter gezichtsveld te creëren binnen de cabine.

  f_800

  Eikenhouten meubels stralen

  Vele eikenhouten meubelen worden gestraald waardoor ze een nieuw uiterlijk krijgen.

  rvs-grittal-1_800

  Edelcorund stralen

  Het stralen met edelkorund wordt vooral toegepast om kleinere onderdelen en dun plaatwerk te stralen zoals bijvoorbeeld auto’s of aluminium.

  dsc01987_800

  Mobiel stralen

  Bij te grote constructies of bedrijfspanden kunnen wij altijd op locatie komen werken. Dit wordt vaak gedaan als de transport kosten te hoog zijn.

  Eigenschappen van straalmiddelen

  Reactiviteit

  • Inert, heeft geen inwerking op het staaloppervlak.
  • Niet-inert,kan een (nadelige) werking uitoefenen op het staaloppervlak.

  Korrelvorm

  • Rond (shot) is een rond straalmiddel en creëert een minder goede inslag. Dit geeft een minder goede hechting van de laag die over het gestraalde materiaal aangebracht wordt.
  • Hoekig (grit) is een straalmiddel waaraan scherpe hoekjes zitten. Dit geeft de beste inslag en kan dus mits het goed schoongemaakt wordt, een optimale hechting geven. Ook wel grit genoemd.
  • Cilindervormig
  • Stomphoekig
  • Scherp

  Hardheid

  • Matig hard
  • Hard
  • Zeer hard

  Taaiheid / Brosheid

  • Taai
  • Half taai
  • Bros

  Ook zit er veel verschil in de kwaliteit van het straalmiddel. Dit wil zeggen hoe vaak je met het middel kan stralen voor dat het versleten is.

  Eenmalig gebruik:

  • Slakken
  • Zirkoonzand
  • Steensoorten
  • Glasgrit

  De bovenstaande straalmiddelen kunnen alleen gebruikt worden met pneumatisch stralen.

  Herhaald gebruik:

  • Korund
  • Wit gietijzergrit en shot
  • Staalshot en –grit (kan ook gebruikt worden in een werpmachine)