info@stralenpoedercoaten.nl

Stuur ons een mailtje

(0492) 52 43 90

Direct contact

Poedercoaten

Een industriële conserveringsmethode

Poedercoaten of poederlakken is een industriële conserveringsmethode om een lak in de vorm van een poeder elektrostatisch aan te brengen om een meestal metalen voorwerp. De poeder wordt pneumatisch naar het poederpistool getransporteerd waardoor het als een wolk uit het poederpistool komt. Deze wolk wordt eenmaal in de lucht negatief opgeladen waardoor het om het neutrale voorwerp trekt. De statische elektriciteit zorg ervoor dat de poeder op het materiaal blijft “plakken”, eenmaal in de oven vloeit de statische elektriciteit eenmaal weg als de poeder gesmolten is. Na de vloeifase volgt de gelleerfase waarna de poeder bij een bepaalde temperatuur en bepaalde tijd dat voor iedere poeder verschillend is uithardt. Eenmaal afgekoeld is de poedercoatlaag meteen op volle sterkte. Poedercoaten wordt toegepast om producten te beschermen van weersinvloeden en als afwerking, denk aan een stalen trap of een gepoedercoatte stalen binnendeur.

Waarom poedercoaten in plaats van natlakken?

Er zijn steeds minder technische redenen waarom poedercoaten niet op ruimere schaal zou worden toegepast. In een toenemend aantal gevallen ziet men dit ook in de praktijk gebracht. Voorbeelden zijn het poedercoaten van zware onderdelen zoals balkonhekken, brandtrappen, dakconstructies, tot complete speadersystemen en mesttanks.

De kosten van poedercoaten zijn vergelijkbaar met die van verf spuiten of natlakken, echter is het veel sneller, sterker, slijtvaster en daarnaast ook nog eens milieuvriendelijker. Poedercoaten is mogelijk in elke gewenste RAL-kleur. Bij grote hoeveelheden is het daarnaast ook mogelijk om een eigen kleur te laten produceren.

Poedercoaten is mogelijk in elke gewenste RAL-kleur.

Aangezien Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. een van de pioniers is op het gebied van poedercoaten in Nederland, beschikken zij over een grote kennis betreffende deze conserveringsmethode. Dankzij deze kennis en de aanzienlijke afmeting van de poedercoatinstallatie (met 160 m3 een van de grootste van Nederland) zijn we in staat allerhande objecten te behandelen.

Tevens hebben we een geheel nieuwe techniek ontwikkelt waarbij het mogelijk is om een “poedercoat painting” te maken. Een andere naam hiervoor is art-coat en dit is ook terug te vinden op onze website.

Velgen poedercoaten doen we regelmatig. Naast het poedercoaten van stalen velgen wordt er ook steeds vaker gevraagd naar aluminium velgen.

Tanks worden geheel zuiver gestraald, zowel inwendig als uitwendig. Daarna wordt de buitenkant geschoopeerd.

We hebben ons gespecialiseerd in het behandelen van zware en grote objecten, die kunnen variëren van opleggers tot complete mesttanks of silo’s.

Het poedercoaten van hekwerk kan op verschillende manieren. Wij hanteren altijd een 2 laags poedercoat systeem.

Maximale afmetingen

Lengte
15.3 m
Breedte
3.2 m
Hoogte
3.2 m
Gewicht
33 ton

Stralen

Het kan nodig zijn om het object voor te bereiden voor het poedercoat proces. Dit als het oppervlak bijvoorbeeld (deels) bedekt is met oude laklagen of corrosie. Afhankelijk van het materiaal kan dan worden beslist om het object te stralen. Bij Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond B.V. kunnen wij o.a. RVS grittal stralen, edelcorund stralen en glasparelstralen.

Het behandelen van constructiedelen met een gewicht tot 8 ton is voor ons geen probleem.

De vraag naar een roestkleur wordt steeds groter. Daarom hebben wij onze eigen roestkleur gemaakt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie

Ontvang zo spoedig mogelijk een op maat gemaakte offerte

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Elektrostatisch poedercoaten

Er zijn verscheidene technieken bekend om vanuit de poedertoestand een gesloten organische deklaag op een ondergrond aan te brengen.

Bij elektrostatisch poedercoaten, momenteel verreweg de belangrijkste methode, wordt poeder pneumatisch (door middel van luchtdruk) naar het spuitpistool getransporteerd, waar het op diverse manieren door een hoge elektrische spanning kan worden opgeladen.

Voor het opladen van de poeder kan er gebruik worden gemaakt van een hoogspanningsapparaat dat verbonden is met het pistool. Ook kan het zo zijn dat het hoogspanningsapparaat is opgenomen in het poederpistool. Dit noemt met een ‘corona-oplading’. Een andere manier om de poeder op te laden is door middel van wrijvingsspanning, dan wordt de poeder opgeladen door wrijving die in het poederpistool wordt opgewekt. Dit noemt men een ‘tribo-oplading’.

Door het verschil in statische lading van het object en poeder, wordt het poeder door het object aangetrokken en blijft dit plakken tot het object de oven ingaat. In de oven vloeit het poeder uit waardoor er een uniforme dekking wordt bereikt.

Poedercoatlakken

Er zijn verschillende poedercoatlakken, de twee meest voorkomende zijn epoxy- en polyesterpoedercoatings.

Bij ons wordt de epoxypoedercoating als primer gebruikt omdat dit de beste hechting en corrosieweerstand geeft. Echter heeft deze poedercoatlak het nadeel dat het niet UV bestendig is en dof wordt als het in de zon staat. Daarom wordt er meestal een polyesterpoedercoatlak over deze epoxy aangebracht die wel UV bestendig is.

Er zijn ook poeders die bijvoorbeeld 40% epoxy en 60% polyester bevatten, echter is de kwaliteit van deze coating slecht, en wordt daarom niet door ons gebruikt.

Hieronder een voorbeeld van een complete poedercoatinstallatie met terugwinning. Dit houdt in dat alle poeder die naast het product wordt gespoten, weer wordt opgevangen gefilterd en opnieuw gebruikt waardoor er zo min mogelijk materiaal wordt verspild.