Stuur ons een mailtje
Direct contact
Home » Kennisbank » Duurzaamheidsklassen en de invloed op materiaalkeuze
Duurzaamheidsklassen helpen om de juiste materiaalkeuze te maken in uiteenlopende toepassingen. Ze geven inzicht in de verwachte levensduur van een materiaal of coatingsysteem, rekening houdend met invloeden zoals vocht, temperatuur, chemie en mechanische belasting. Leer waarom het hanteren van duurzaamheidsklassen essentieel is en welke voordelen het biedt voor ontwerp, planning en kostenbesparing. Daarnaast laten we zien hoe je op basis van deze klassen een passende materiaalkeuze maakt die aansluit bij de omgevingsbelasting, het gewenste onderhoudsniveau en het projectbudget. Door systematisch te werken met normen zoals ISO 12944 en duurzaamheidsprofielen, kun je betrouwbare keuzes maken die bijdragen aan een langdurige en veilige toepassing.
Duurzaamheidsklassen geven inzicht in hoe lang materialen bestand zijn tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, UV-straling, temperatuurwisselingen en chemische belasting. Ze zijn essentieel voor ontwerpers, engineers en opdrachtgevers om een juiste inschatting te maken van de verwachte levensduur van een constructie of product.
Door te werken met duurzaamheidsklassen kun je onderbouwde keuzes maken die niet alleen technische eisen dekken, maar ook financieel voordelig zijn op lange termijn. De voordelen zijn onder andere:
De juiste materiaalkeuze begint met een analyse van de omgevingsfactoren. Wordt het materiaal blootgesteld aan zout water, industriële dampen of mechanische belasting? Door deze factoren te koppelen aan een corrosiviteitsklasse (C1 t/m C5 volgens ISO 12944) of duurzaamheidsniveau (bijv. Low t/m Very High), kun je materialen afstemmen op hun omgeving.
Materialen zoals verzinkt staal, RVS of poedergecoate oppervlakken hebben ieder hun eigen duurzaamheidsclassificatie. Combineer de verwachte levensduur (bijvoorbeeld >25 jaar bij Very High) met eisen zoals esthetiek, sterkte, of recycleerbaarheid. Kies vervolgens het best presterende materiaal binnen het budget.
Normen zoals ISO 12944 of de CUR-aanbevelingen helpen bij het classificeren van omgevingsinvloeden en stellen eisen aan coatingsystemen en materialen. Deze geven duidelijke handvatten om een objectieve en veilige materiaalkeuze te maken die afgestemd is op de toepassing.
Bij twijfel of complexe projecten is het raadzaam om een materiaalspecialist of corrosiedeskundige te betrekken. Zij kunnen op basis van kennis en ervaring adviseren over de optimale combinatie van materiaal, coating en onderhoudsstrategie voor maximale duurzaamheid.
"*" geeft vereiste velden aan
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!
Al sinds 1980 ervaring en specialisatie in onder andere het stralen en coaten (poedercoaten en natlakken / verf spuiten) van ferro en non-ferro metalen.