Glasparelen

Glasparelstralen is een van oppervlaktebewerkingstechnieken die ons bedrijf, Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf Helmond BV, al vele jaren tot in de puntjes beheerst. Maar onze bedrijfsvoering staat niet stil en wij verbeteren onze conserveringsmethoden nog dagelijks.

Glasparelen wordt met name toegepast op niet-ijzer-bevattende metalen zoals koper, zink maar ook aluminium en brons. Het objectoppervlak wordt in dit proces ‘bestookt’ met zogenaamde glasparels. Dit zijn relatief ‘zachte kogels’ die zorgen voor versteviging van het oppervlak door dit te ‘vergladden’ enerzijds en te verharden anderzijds. Daardoor kan vuil zich minder makkelijk aan het oppervlak gaan hechten. Tevens zorgt deze bewerking voor een betere bestandheid tegen diverse vormen van corrosie.

Waarom glasparelstralen?

Het glasparelen van onder andere machineonderdelen waarborgt vooral de hygiëne. Vandaar ook dat deze bewerking veelal wordt toegepast voor apparatuur die productiematig wordt ingezet in de voedingsindustrie, daar waar het toepassen van coatings onwenselijk is.

Enerzijds helpt het glasparelstralen van oppervlakten die in aanraking komen met voedingsmiddelen om het ontstaan van bacterievorming te voorkomen. Dit waarborgt de voedselveiligheid. Periodieke reiniging van dergelijke processen is echter onvermijdelijk, maar door de onderdelen te laten stralen, kan het schoonmaken veel sneller plaatsvinden. De downtime van apparatuur kan zo tot een minimum beperkt worden.

Extreem lage ruwheid

Ons proces gericht op het uitvoeren van glasparelstralen is ‘state of the art’ en wij verbeteren het nog dagelijks. Daardoor zijn wij in staat om ruwheden te realiseren die geringer zijn dan 0,5 Ra. Deze Ra als parameter voor ruwheidmeting, wordt aangeduid in micrometers (µm).

Een bijkomend voordeel in financieel opzicht maar ook t.a.v. het milieu, is dat door deze bewerking sterk op chemicaliën kan worden bespaard tijdens het proces van reiniging. Dat bespaart u andermaal kosten maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Door de specifieke vorm van de kogeltjes kan glasparelen feitelijk beschouwd worden als een hoogwaardig schoonmaakproces waar een sterk lange-termijn-effect vanuit gaat. Wordt gebruik gemaakt van gebroken glaskorrels tijdens het stralen dan wordt het oppervlak juist opgeruwd.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer informatie

Ontvang zo spoedig mogelijk een op maat gemaakte offerte

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 64 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.